diumenge, 5 d’abril del 2009
Panades de pèsols
Ingredients
1kg de farina de fer panades
160g de saïm
250ml d'oli
250ml d'aigua
Pèsols al gust amb una mica d'oli
Sobrassada
Pebre bo
Sal
Estris
Bol
Paper de cera
Llauna
Una recepta salada, tradicional d'aquestes dates. Hi ha panades farcides d'altres menges, però aquestes són les que ens agraden més.
L'elaboració és senzilla: posam a dins un bol el saïm, l'oli i l'aigua i ho mesclam tot bé amb la mà. En estar llest, afegim la farina, i seguim pastant amb la mà fins que aconseguim una bolla de massa homogènia.
Preparam els pèsols amb sal, una mica d'oli i pebre bo, i feim les tallades o pessigades de sobrassada, amb la proporció que volguem.
Retallam una forma redona de paper de cera i l'untam amb una mica d'oli extra.
Feim bolles d'uns 100g de massa per a preparar la cistella de la panada i posam una bolla a sobre del paper. Pitjam amb el polze el centre de la bolla i l'obrim, aixecant la paret a la vegada.
Amb una altra bolleta més menuda feim la tapa de la panada.
Omplim la cistella amb els pèsols i la sobrassada. Posam la tapa a sobre i trenam la pasta de la tapa amb la de la paret, amb un moviment de pessigada lateral.
Preparam el forn a 200ºC, i hi ficam les panades a sobre d'una llauna untada amb oli, baixant la temperatura a 180ºC. Posam foc des d'abaix i les tenim uns 30 minuts. Després posam foc des d'adalt i esperam uns 20 minuts. Les panades tornaran daurades, i abans que el color s'enfosqueixi, aturarem el foc i les treurem del forn.
Menjau les panades en 2 o 3 dies, és quan són bones. Si pensau congelar-ne, és una bona idea fer-ho amb la pasta sense coure, i deixar el forn per al dia que les volgueu menjar.
Bones festes a tots.
divendres, 20 de febrer del 2009
Tambor d'ametlla
Ingredients
300g d'ametlles pelades
400g de sucre
25g de mantega
40ml d'aigua
Mitja llimona
Estris
Greixonera
Cullera de fusta
Estris
Greixonera
Cullera de fusta
Llauna
Record aquest dolç que ma mare em preparà qualque vegada pel meu sant. Feia fred, i m'agradava mossegar el tambor mentre era calent.
L'elaboració del tambor d'ametlla és ben senzilla, ara l'hem tornat a fer molt de temps després, i hem sentit de nou l'impaciència de veure com el sucre torna caramel·lo.
Posam a la greixonera l'aigua amb el sucre, amb el foc lent. Remenam amb la cullera contínuament, fins que la meitat del sucre és fos, i després hi abocam les ametlles i seguim remenant. En un moment donat, passada una bona estona, el sucre tornarà marró, caramel·litzant-se, i les ametlles quedaran lligades.
Abocam les ametlles amb el caramel·lo sobre la llauna, i per aconseguir una superfície més llisa i un caramel·lo més ben repartit, passam per sobre la mitja llimona.
El gustet de la llimona ja forma part d'aquestes ametlles fetes tambor per als més llépols.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)