dijous, 25 de desembre del 2008

Torró de Xixona

Recepta d'Antònia Ramis

Ingredients (per a 4 barres de torró)
800g d'ametlles torrades
650g de sucre en pols
1 poc de canyella en pols (aprox.20g)

Estris
Cassola
Bol
Llauna
Capoladora
Caixonet de fusta
Paper de cera

Aquesta recepta, que deu tenir l'origen al poble de Xixona, fa molt de temps que es prepara a ca nostra per Nadal. Avui que l'hem destapat hem captat la imatge del que preparàrem el mes de novembre. Les coses bones es fan esperar!

Començam posant aigua a bullir dins una cassola. En tenir-la a punt, l'abocam dins un bol i hi posam el bessó, que s'escalda i queda llest per a pelar. Prement els bessons, la pell es lleva ben fàcilment.

Una vegada pelats, posam els bessons a sobre d'una llauna, que enfornam. Encenem el forn només per torrar els bessons, sense cremar-los.

Ja torrats, passam els bessons per la capoladora una vegada. Afegim el sucre en pols al bessó capolat, mesclant bé, i el tornam a passar per la capoladora. Ho posam a un bol i hi espolsam la canyella, mesclant bé.

Agafam el caixonet de fusta que ens serveix de motlle i l'empaperam amb paper de cera. Posam la massa que hem obtengut dins el motlle i posam un pes a sobre del caixonet, a fi que quedi ben premsat.

El procés té lloc un mes abans de menjar el torró. Només en el moment de menjar-lo, llevam el pes i desfeim el paper. Parau esment que no s'espenyi, és millor no moure'l massa.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A la fi trob la recepta del torró de xixona fet a la mallorquina, tal com el fan les meves ties.
Enhorabona, està molt ben explicat, i m´encanta i m´emociona la correcció lingüística, tan acurada i tan mala de trobar per les pàgines dels blogs.

angela ha dit...

salutacions des de Costa Rica i enhorabona per aquest blog. En aquestes terres es difícil trobar torró al mercat, ara que ve Nadal seguiré algunes receptes amb ingredients que trobi aquí, que ametlles no n'hi ha moltes, i a veure si surt bo! bones festes!

Miquel i Aina de Llucmajor ha dit...

Nosaltres posam els bessons dins aigua bullent i en el moment de reprendre el bull de bell nou comptam un minut. Seguidament ho colam i els bessons queden perfectes per pelar.

Unknown ha dit...

Avui volem fer torró amb aquesta recepta així el tendrem a punt per a Nadal. Moltes gràcies per compartir-la

cati ha dit...

Gràcies per tots els comentaris, fa molts d'anys que vàrem escriure aquestes receptes i és emocionant veure com roden pel món. Fa dos dies que hem perdut una de les cuineres, la meva tia Antònia, una dona bondadosa i generosa que es va engrescar amb aquest petit projecte. El llegat que va compartir amb nosaltres continua, a les nostres mans i a les vostres. Moltes gràcies tia, per tant!