dimarts, 13 de maig de 2008

Palos

Recepta d'Antònia Ramis, apresa de sa neboda

Ingredients
Per a la crema
1/2 l de llet
3/4 de paquet de flam (uns 24 g)
2 cullerades de cafè de fècula de blat de les Índies
4 cullerades grans de sucre
Clovella d'una llimona

Per als palos
100g de farina de força
150 ml d'aigua
2 ous grossos (o bé 3 ous petits)
50g de saïm
Oli per untar la llauna
Sucre en pols

Estris
Cassola
Cullera
Tassó
Llauna
Pedaç

El millor per a fer els palos és preparar abans la crema a fi que tengui temps de refredar.

Per a fer la crema posam al foc dins una cassola 425ml de llet, el sucre i la clovella de llimona. Remenam fins que es dissol el sucre i ho deixam reposar.

A part, dins un tassó, posam 75ml de llet, els 3/4 del paquet de flam i la fècula de blat de les Índies, i ho remenam molt bé per tal que no quedin grums. En tenir-ho llest, tornam a posar la cassola al foc (amb la llet, el sucre i la clovella de llimona) i hi abocam el contengut del tassó poc a poc i remenant tota l'estona. S'espessarà i en començar a bullir l'enretiram del foc i la deixam reposar.

Un cop la crema ja és freda, passam a fer la pasta dels palos.

Dins una cassola al foc posam el saïm amb l'aigua, i en disoldre's el saïm començam a abocar la farina de força, removent bé amb la cullera durant uns 3 minuts. Aturam el foc i deixam refredar el resultat durant 10 minuts.

Col·locam la cassola damunt un pedaç per tal que no es mogui del lloc i hi posam un ou (sense batre). Ho mesclam bé amb la cullera, i quan ja tenim una massa homogènia afegim el segon ou i repetim el procés. La massa ha de quedar ben consistent, així que si hem emprat ous grossos no n'afegirem cap més. En cas que els ous siguin petits pot ser necessari repetir de nou amb un ou més. Els ous sempre els posarem separadament.

Untam el motlle amb oli i posam el forn en marxa a 200ºC.

Agafam la massa de la cassola ja ben espessa amb una cullera i amb la mà separam la massa de la cullera deixant caure la porció de massa a sobre del motlle. Feim el mateix amb tota la massa de la cassola. En principi amb les quantitats que hem emprat ens han de sortir unes 9-10 porcions. Ens untam les mans amb oli i amb elles donam forma allargada a les porcions, col·locant-les de nou a la llauna i deixant prou espai entre elles a fi que no es toquin quan s'estufin.

Pujam el forn a 210ºC i hi introduïm la llauna amb les porcions/palos, posant-la a la part baixa. El foc ha de ser des d'abaix. Deixam passar uns 20 minuts i llavors posam en marxa també el foc des d'adalt. Uns cinc minuts després deixam encès només el foc des d'adalt, ara a 200ºC.

En total dins el forn els palos han d'estar uns 35 minuts, vigilam que quedin ben daurats però sense que es cremin. Treim la llauna amb els palos i els posam a refredar dins un plat. Passada una estona els tallam longitudinalment amb un ganivet i els farcim amb la crema. Només ens queda enfarinoar-los amb el sucre en pols.

Queden ben cruixents i la crema té un gust molt suau... Els heu de tastar, són deliciosos! També els podeu farcir de nata, trufa o xocolata segons les vostres preferències.