dijous, 25 de desembre del 2008

Torró mallorquí

Recepta de Maria Gili, apresa de sa mare, Margalida Canyelles

Ingredients
500g d'ametlla
350g de sucre
Clovella d'una llimona rallada
Canyella en pols
Neules
Confitura d'albercoc/cabell d'àngel/fruita seca/fruita confitada

Estris
Caixonet de fusta
Capoladora

Aquesta és la varietat de torró autòctona. La que preparam és en forma de barra, si bé també se'n fa de pla sense farcit, entre neules rodones.

Pelam el bessó, així com ho feim a la recepta del torró de Xixona, sense torrar-lo.

Capolam el bessó només una vegada. El resultat el posam en un bol i li afegim el sucre, la clovella de llimona rallada i la canyella. Pastam la massa.

Tallam les neules i en col·locam una a la base del caixonet. Començam omplint el caixonet amb la massa (fins arribar aproximadament a 1 cm d'alt), afegim la capa de farcit de confitura d'albercoc o cabell d'àngel, fruita seca o fruita confitada, segons les nostres preferències, i recobrim amb una nova capa de massa de la mateixa alçada que la primera. A sobre hi posam una altra neula tallada. Es tapa el caixonet, es premsa i es retira el caixonet.

Llest per menjar!

Bones (i dolces) festes a tots.

Torró de vermell d'ou

Recepta d'Antònia Ramis

Ingredients (per a 2 barres)
400g d'ametlles
250g de sucre en pols
6 vermells d'ou
Neules
sucre blanc per fer el sucre cremat

Estris
Bol
Caixonet de fusta
Aparell per cremar el sucre

Aquest torró és, de les varietats que preparam, la que més m'agrada. Pur Nadal.

Per començar pelam el bessó, seguint el mateix procés que amb el torró de Xixona, i el passam per la capoladora, sense torrar-lo prèviament. Mesclam el bessó capolat amb el sucre en pols i el passam de nou per la capoladora, posant el resultat en un bol.

Afegim al bol els vermells d'ous i pastam la massa a mà.

Agafam el caixonet, tallam una neula per a què ens serveixi de base, la col·locam a baix i omplim el caixonet amb la massa pastada. Tapam amb un plàstic fi la part de sobre, col·locam la tapa del caixonet i premsam la massa una mica. Enretiram el caixonet.

La peça de torró es deixa assecar, i 8 o 10 dies abans de menjar-lo, s'hi posa sucre pel damunt i es crema.

Torró de Xixona

Recepta d'Antònia Ramis

Ingredients (per a 4 barres de torró)
800g d'ametlles torrades
650g de sucre en pols
1 poc de canyella en pols (aprox.20g)

Estris
Cassola
Bol
Llauna
Capoladora
Caixonet de fusta
Paper de cera

Aquesta recepta, que deu tenir l'origen al poble de Xixona, fa molt de temps que es prepara a ca nostra per Nadal. Avui que l'hem destapat hem captat la imatge del que preparàrem el mes de novembre. Les coses bones es fan esperar!

Començam posant aigua a bullir dins una cassola. En tenir-la a punt, l'abocam dins un bol i hi posam el bessó, que s'escalda i queda llest per a pelar. Prement els bessons, la pell es lleva ben fàcilment.

Una vegada pelats, posam els bessons a sobre d'una llauna, que enfornam. Encenem el forn només per torrar els bessons, sense cremar-los.

Ja torrats, passam els bessons per la capoladora una vegada. Afegim el sucre en pols al bessó capolat, mesclant bé, i el tornam a passar per la capoladora. Ho posam a un bol i hi espolsam la canyella, mesclant bé.

Agafam el caixonet de fusta que ens serveix de motlle i l'empaperam amb paper de cera. Posam la massa que hem obtengut dins el motlle i posam un pes a sobre del caixonet, a fi que quedi ben premsat.

El procés té lloc un mes abans de menjar el torró. Només en el moment de menjar-lo, llevam el pes i desfeim el paper. Parau esment que no s'espenyi, és millor no moure'l massa.

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Bunyols per Santa Úrsula

Recepta d'Antònia Ramis

Ingredients
125g de patata ja pelada
125g de boniato sense pell
150g de farina de rebosteria
1 ou sencer
15g de llevat
Oli per fregir
Sucre al gust

Estris
Gavinets
Cassola
Bol
Tassó
Paella

Per la revetlla de Santa Úrsula toca fer bunyols. És tradició que els joves facin serenates i les al·lotes els ho agraeixin amb bunyols i vi dolç. D'aquesta recepta en tenim un parell de variants, si bé hem triat la de patata i boniato i els bunyols han sortit boníssims.

Una altra recepta, que ens ha contat na Catalina Sansó, es fa amb 500g de patata, 250g de farina de rebosteria, dos ous i 15g de llevat.

Començam pelant les patates i boniatos, que trossejam i posam a bullir fins que són tendres. Els esclafam amb una forqueta fins que queda una massa homogènia.

En un tassó desfeim el llevat amb una miqueta d'aigua.

Posam en un bol la farina, l'ou, el llevat desfet i la massa de boniato i patata. Els mesclam bé amb la mà i posam el bol en el forn durant una hora i mitja o dues hores perquè s'estovi.

En haver passat el temps, posam al foc una paella amb uns tres dits d'oli, i quan estigui ben calent agafam bocins de la massa, amb una mica de gràcia, i els feim un forat amb el dit gros i l'anular, llençant-los tot d'una a l'oli. Els bunyols, que s'inflen tot d'una, s'han de daurar per les dues cares (més o menys han d'estar uns 4 minuts a la paella). Els treim de la paella i els posam al plat.

Podem ensucrar els bunyols, o sucar-los dins una mica de mel, de totes les maneres són bons.

divendres, 26 de setembre del 2008

Figues seques

Recepta d'Antònia Ramis

Ingredients
Figues de castes diferents
Llavors d'anís
Licor d'anís o d'herbes seques

Estris
Safata
Pot de vidre

Aquesta recepta sol fer-se a últims d'agost i principis de setembre, segons la casta de figues que emprem.

Agafam les figues, que han de ser madures, i les aplanam entre els palmells de les mans o prement-les amb les mans. Col·locam les figues dins una safata a sobre d'un full de paper vegetal per a cuina, de manera que hi hagi un dit de distància entre elles. Posam la safata al sol durant 7-10 dies, fins que veim que estan ben seques. Els tres darrers dies giram les figues a fi que s'hagin assolellat per les dues cares.

Per assegurar-nos que cap element estrany (pensau en les mosques, per exemple) hagi passat a formar part de les figues, en agafar-les les rentam amb aigua calenta fent una passada molt ràpida, i les posam a una llauna que enfornarem durant uns cinc minuts per a què s'eixuguin.

Agafam un potet de vidre i hi posam una mica de llavors d'anis, seguit d'una figa, una mica d'anís líquid (licor) o una mica d'herbes dolces, posam una altra figa, amb més llavors d'anís i més licor, i repetim de nou amb una altra figa fins que el pot queda ben ple.

Podem sopar de pa amb oli i figues seques amb pà, o menjar-les de darreria en el dinar, el temps passa i algú seguirà gaudint d'aquest plaer.

Volem donar les gràcies a na Jeroni les figues... han estat mel!

dissabte, 9 d’agost del 2008

Coca amb pebres torrats

Recepta de Margalida Canyelles, apresa per sa filla Maria Gili

Ingredients
250g de farina de força
100g de sucre
40g de saïm
2 ous
20g de llevat de forn
40g de preparat per a puré de patata en pols
75ml d’oli
140ml d’aigua
2-3 pebres vermells mallorquins
Pessigades de sobrassada
Sucre normal al gust
Sucre en pols

Estris
Bol
Graelles
Plat
Llauna
Quan arriben els pebres vermells mallorquins al mercat, és ben hora de pensar a fer una bona coca amb ells. N'hi ha que la fan dolça i n'hi ha que els agrada més salada, i aquesta recepta és la dolça (sembla que hi tenim tirada...).

Torram al forn uns dos o tres pebres vermells mallorquins, els pelam i en feim tiretes llargues i primes amb els dits. Deixam les tires de pebre en un plat.

Preparam la massa de la mateixa manera que per a la coca amb albercocs, i en tenir-la estesa a sobre de la llauna, hi col·locam les tires de pebre torrat, ben juntes i paral·leles. Afegim també pessigades de sobrassada, deixant quatre dits entre elles, i sucre normal, que escampam arreu al nostre gust.

Enfornam la coca de la mateixa manera que per a la coca amb albercocs, anant alerta que no cogui massa, perquè els pebres se'ns assecarien i perdrien part del seu gust.

Treim la coca del forn i en haver refredat hi escampam sucre en pols.

Pot ser una bona darreria o bé unes postres per a aquesta època de l'any. Si no podeu passar sense menjar-ne quan ja no hi ha pebres vermells a plaça, aprofitau que ara són bons i congelau-ne. La coca també vos sortirà bona.

dilluns, 21 de juliol del 2008

Coca de sobrassada amb sucre

Recepta de Francisca Mesquida, qui l'aprengué de sa mare, Bàrbara Pascual

Ingredients
1/2 anou de llevat premsat fresc
250g de farina de rebosteria per a fer panades
100ml d'aigua
45ml d'oli
Sobrassada
Sucre
Una pessigada de sal
Oli per untar la llauna

Estris
Bol
Ganivet
Llauna

Aquesta recepta es pot fer el mateix dia que preparam la coca de trampó, ja que la base és la mateixa. De fet, és el que sol fer na Xisca, que torna a ser la nostra cuinera.

En un bol posam el llevat amb 100ml d'aigua tèbia i una pessigada de sal, i ho mesclam amb la mà. Afegim també els 45ml d'oli i la farina de rebosteria. Hem d'afegir-ne tanta com se'n begui, en el nostre cas han estat 250g. Ho mesclam bé amb les mans fent una massa i la deixam estovar dins el bol tapat amb un pedaç, fins que assoleixi el doble del volum del principi. S'estorba una mitja hora o tres quarts d'hora, i pensau que com més calorós sigui el dia (i la nostra cuina) més via farà.

Untam una llauna amb oli i estenem la massa a sobre d'ella, ajudant-nos amb la mà i aplanant-la bé.

Tallam sobrassada al nostre gust, en aquest cas hem fet tallades rodones d'uns 3 mm de gruixa i n'hem enretirat la pell.

Col·locam les tallades a sobre de la coca i ensucram la sobrassada per damunt, escampant també sucre a sobre de la resta de la massa.

Posam el forn a 180-200ºC i ho mantenim durant uns 15 minuts, controlant que no se'ns cremi la coca. En passar el temps, la treim i la deixam refredar.

Una bona recepta per als llepols que gaudeixen mesclant dolç i salat...

Algú la fa d'una altra manera? Esperam els vostres comentaris!!

diumenge, 13 de juliol del 2008

Gató d'ametlla

Recepta de Francisca Mesquida

Ingredients
300g d’ametlla crua pelada
250g de sucre
5 ous
Canyella en pols
Clovella de llimona rallada
Sucre en pols
Saïm per untar el motlle

Estris
Cassola
Capoladora
3 bols
Batedora
Espàtula
Motlle

El secret d’aquesta recepta segurament es troba en la qualitat dels ingredients, com les ametlles, que pelam nosaltres, i els ous de fora vila.

Avui cuina na Xisca Mesquida, de Campos, que té molta mà per a fer els gatons (i moltes altres coses!).

Començam escaldant les ametlles: feim bullir aigua i la treim del foc, abocant-la a un bol on posam les ametlles, les quals passada una estona podrem pelar amb els dits.

Picam les ametlles amb una capoladora i les deixam a part.

Separam els cinc vermells d’ou dels blancs i els posam en dos bols separats.

Pujam els blancs d’ou amb la batedora o a mà i hi anam afegint tres pessigades de sucre. Ho deixam en un bol.

A l’altre bol hi posam els vermells d’ou, 250g de sucre, un poc de canyella en pols i clovella de llimona rallada. Ho mesclam amb una batedora fins aconseguir una textura semblant a la d’una crema i hi afegim l’ametlla capolada. Posam també els blancs d’ou i ho mesclam tot amb una espàtula amb suavitat, fins que quedi una massa homogènia.

Escalfam el forn des d’adalt i abaix a 200ºC, i mentrestant preparam el motlle untant-lo amb saïm i espolsant-hi una mica de farina per tal que no se’ns aferri el gató. Abocam la massa en el motlle i el posam al forn a 190ºC amb foc des d’abaix durant cinc minuts. Passat aquest temps baixam la temperatura a 170ºC i ho tenim durant uns 35 minuts, vigilant que no es cremi per abaix i però que quedi cuit (ens ajudam d’un escuradents, si en clavar-ho surt net, ja està a punt).

El resultat no pot ser més deliciós... si voleu acompanyar-lo d’un gelat podeu acabar d’arredonir l’horabaixa, però tot sol ja és perfecte.

Moltes gràcies a na Xisca per ajudar-nos a completar el receptari, i quedam pendents per aprendre a fer-ne unes quantes més .

diumenge, 29 de juny del 2008

Confitura d'albercocs

Recepta apresa per Maria Gili de sa padrina jove, Leonor Estela, qui la va aprendre del seu sogre, Guillem Ripoll, metge de Sóller

Ingredients
1kg de sucre
1300g d’albercocs
Esperit

Estris
Olla o greixonera
Cullera de fusta
Cullerot
Pots de vidre ben nets amb tapa
Paper d’embolicar fi
Tisores

Després d'alguns contratemps tornam amb una recepta diferent, però seguint amb el fil dels albercocs. Com que és una llàstima que la temporada d'albercocs acabi, proposam fer-ne la confitura de sempre, per a recordar els albercocs i la seva dolçor durant tot l'any. Pocs ingredients per a una vida llarga. Aquesta recepta té l'avantatge de fer-se només amb un bull, quan abans es feia amb dos o més.

Agafam els albercocs i els feim ben nets. Deixam que s’aixugui l’aigua, els xapam per la meitat i en treim els pinyols. En haver llevat els pinyols pesam els albercocs. Hem d’emprar la mateixa quantitat d’albercocs que de sucre, així que segons el pes d’albercocs afegirem o llevarem una mica de sucre.

Posam els albercocs amb el sucre dins una olla o greixonera, ho remenam a fi que quedi ben mesclat. Ho deixam reposar durant unes set hores de manera que el sucre es fongui. Passat aquest temps posam l’olla o greixonera a foc mitjà i anam remenant bé de tant en tant amb una cullera de fusta. Començarà a bullir, ho tendrem així durant 25 minuts (anant alerta de no deixar de remenar o se’ns cremarà) i miram si els albercocs s’han fos. Si no és així, sempre podem donar una mica de batedora a la mescla mentre encara és dins l’ola o greixonera. En qualsevol cas, mantenim cinc minuts més el bull i passat aquest temps apagarem el foc.

De matí, omplim amb un cullerot els pots de vidre amb la confitura i els posam al sol fins que posin cuiro a damunt (vol dir que posant el dit a la superfície de la confitura no se’ns aferri). Agafam un paper d’embolicar fi i el retallam amb la forma de l’embocadura dels pots, banyant les formes amb esperit. Posam aquests rotles de paper a sobre de la confitura i tancam els pots amb les seves tapadores. Estotjam els pots a un rebost o un lloc sense llum.

La confitura ens pot durar un any o dos, sempre el segon any serà més espessa i anirà més bé per a preparar robiols...

dijous, 19 de juny del 2008

Coca amb albercocs

Recepta de Margalida Canyelles, apresa per sa filla Maria Gili

Ingredients
250g de farina de força
100g de sucre
40g de saïm
2 ous
20g de llevat de forn
40g de preparat per a puré de patata en pols
75ml d’oli
140ml d’aigua
14 albercocs (aproximadament)
Una mica de canyella en pols i sucre

Estris
Bol
Llauna
Gavinet

Aquesta coca es preparava durant el temps dels albercocs, encara que amb la mateixa recepta i afegint carabassat i llengonissa es pot fer una bona coca per Carnestoltes.

Començam posant dins un bol l’aigua amb el llevat, que esfloram amb les mans. Hi afegim el saïm, que desfeim amb una mà, i després els ous sense batre, l’oli, el sucre, el preparat per a purè de patata en pols i al final la farina. Amb cada ingredient que afegim repetim el procés de mesclar amb la mà a fi d’obtenir un resultat homogeni.

Untam el motlle amb saïm i hi posam la massa a dins amb cura a fi que quedi ben repartida arreu.

Si feim la recepta a l’hivern li donam un toc d’escalfor al forn des d’abaix durant cinc minuts (a uns 200ºC). Si ja fa bon temps, no cal encendre el forn. Introduïm la llauna amb la massa i la deixam estovar durant dues hores.

Mentrestant pelam (si són ben madurs no ho farem) i tallam els albercocs per la meitat i els llevam el pinyol.

En haver estovat, treim la llauna del forn i col·locam els albercocs fent rotlos redons amb la part buida per amunt. A sobre de cada albercoc hi posam una mica de sucre i una pessigada menuda de canyella en pols. Podem escampar una mica de sucre per tot.

Tornam a posar la llauna dins el forn amb foc des d’abaix a 180ºC durant 25 minuts. Afegim foc des d’adalt (deixant el d’adalt també) i ho tenim 10 minuts més. En ser cuita la coca ja la podem treure. La deixam refredar i ja podem gaudir d’una coca ben saborosa.

Per cert, després de preparar la coca, algú obrirà les finestres i deixarà perdre l'oloreta que fa tota la casa?

divendres, 13 de juny del 2008

Pastís "Nosapsquèmenges"

Recepta inventada per Antònia Ramis

Ingredients
Per a la massa:
6 cullerades soperes de llet sencera
4 cullerades soperes de farina especial de rebosteria
3 ous
4 cullerades soperes de sucre
2 cullerades soperes d’oli d’oliva
½ sobre de llevat canari
2 melicotons en almíbar
1 poma
500g de crema

Per al caramel·lo:
8 cullerades petites de sucre
1 raig d’aigua

Oli d’oliva per a untar el motlle

Estris
Bol
Cullera
Motlle desmontable
Paella

Aquesta recepta la va inventar n'Antònia Ramis, amb la intenció de fer un dolç amb fruita i sense saïm, i la recomanam per a fer feliços els llépols de la casa.

Dins un bol posam el sucre i tres ous sencers, que batrem amb la cullera. Afegim l’oli d’oliva i la llet. Remenam bé i hi afegim dues cullerades de farina, ho mesclam, n’hi afegim dues més i tornam a remenar. El resultat, ja homogeni, ha de quedar clar, a fi que el pastís sigui més mengívol. Afegim el mig sobre de canari i tornam a remenar bé.

Preparam la crema, de la mateixa manera que ho férem a la recepta dels palos.

Tallam els melicotons i les pomes ben fins de per llarg.

Untam el motlle amb oli. Hi abocam la massa i col·locam un rotlo de bocins de poma arran de la vorera. Feim un segon rotlo concèntric de bocins de melicotó, ara més endins, i repetim el procés fins que cobrim tota la superfície de la massa. Aquests bocins de fruita es fondran en passar pel forn.

Encenem el forn des d’abaix a 200ºC i en passar cinc minuts enfornam el motlle a la part baixa. En passar mitja hora, ja amb una mica de color, retiram el foc d’abaix i el posam només a dalt, col·locant el motlle a la part alta del forn. Uns set minuts després, quan la massa ja està més feta, treiem el motlle i hi abocam la crema per damunt. Tornam a enfornar a 200ºC amb foc només adalt uns tres minuts. Aturam el foc i deixam el motlle dins el forn.

Preparam el caramel·lo posant el sucre amb un raig d’aigua dins una paella al foc. Removem, aconseguim que faci sabonera i en prendre color aturam el foc.

Treiem el pastís del forn i encara dins el motlle hi abocam per sobre el caramel·lo. Deixam que refredi i que el caramel·lo cristal·litzi.

Decididament, quan ho tastes, no saps què menges, de bo que és...

dimarts, 3 de juny del 2008

Cocarrois de ceba i sobrassada / Cocarrois de ceba i panses

Recepta d'Antònia Ramis

Ingredients
(per a 12 cocarrois)
500g de farina
80g de saïm
125ml d'oli
125ml d'aigua
4 cebes petites
2 patates
sobrassada o panses
pebre vermell en pols
pebre bo
sal

Estris
Dos bols
Ganivet
Aprimador
Paper vegetal
Llauna

Són dues variants amb ceba dels típics cocarrois, una amb sobrassada i l'altra amb panses. Podem aprofitar per fer-ne de les dues castes i descobrir així quina de les dues ens agrada més.

Per començar pelam les cebes i les tallam en quadradets petits, les posam en un bol amb sal i les deixam durant una hora a fi que treguin l'aigua. En haver passat el temps, tiram l'aigua.

Anam per feina i posam en un altre bol el saïm mig fos, l'oli i l'aigua i els mesclam . Hi afegim la farina, i tornam a mesclar-ho tot amb la mà. Ho pastam ben pastat i dividim la massa ja homogènia en una dotzena de caramulls.

Pelam les patates i les tallam també en bocins quadrats petits. Mesclam les patates i les cebes trossejades dins un bol, hi posam pebre vermell en pols, un raig d'oli d'oliva i una mica de pebre bo.

Aprimam cada caramull damunt paper vegetal i una vegada estesa la massa hi posam en el centre les patates i cebes trossejades. Per als cocarrois amb sobrassada hi afegim tantes pessigades de sobrassada com volguem (nosaltres n'hi hem posat 3-4), i per als de panses n'hi posam 3, una a cada extrem i una enmig. Tancam els cocarrois juntant els extrems de la massa i fent una cresta amb els dits a sobre del farcit. Els posam a la llauna, damunt un full de paper vegetal (no hi posam saïm).

Posam a escalfar el forn amb foc d'abaix a 200ºC, i en arribar a aquesta temperatura enfornam la llauna, durant uns 35 minuts fins que la base pren color. Després baixam la temperatura a 170ºC amb el foc només adalt, esperam uns deu minuts fins que els cocarrois comencen a daurar-se i aturam el foc.

Llestos!. Ara ja els podeu deixar refredar i prendre partit per alguna de les dues castes... o no.

dilluns, 26 de maig del 2008

Coca dolça

Recepta apresa per Maria Gili

Ingredients
300g de farina de força
4 ous
300g de sucre
1 iogurt natural o 150ml de llet
150ml d'oli
1 paquet de llevat royal o de canari
sucre en pols
saïm per untar la llauna

Estris
Bol
Espàtula
Batedora
Llauna

Una recepta de coca bàsica, de iogurt o bé si es prefereix, de llet. Bona per berenar i també com a pastís, si ens ho estimam més i afegim els ingredients que més ens agradin per sobre (ametlla picada, fraules amb nata, xocolata), per dins (xocolata, confitura d'albercoc o de fraula) o bé l'emborratxam.

Començam la coca posant dins un bol el sucre, l'oli i la llet. Afegim els quatre ous sencers i ho mesclam tot amb la batedora. Afegim la farina i tornam a batre-ho, ajudant-nos de l'espàtula per a què no quedi aferrada al bol. Quan ja està ben mesclat, afegim el llevat i ho batem de nou.

Untam una llauna alta per a coques amb el saïm i hi abocam la massa. La posam en el forn (fred) a mitja alçada i amb el foc des d'abaix a 200ºC . Passats deu minuts baixam la temperatura fins 170ºC, i després de deu minuts més donam foc des d'adalt i des d'abaix. En fer cinc minuts, només deixam el foc des d'adalt. Després d'uns deu minuts obrim el forn i comprovam si la coca està llesta: clavam un escuradents en la coca i l'enretiram; si queda net és que està a punt per a aturar el foc, i sinó, deixarem la coca en el forn una estona més.

Treim la llauna del forn, la desmotllam una mica, la giram sobre una safata plana i amb un parell de tops a sobre la coca surt del motlle.

La coca queda ben esponjosa. Podeu ensucrar-la amb el sucre en pols si és del vostre gust. I bon profit!

dimarts, 20 de maig del 2008

Coca de trampó

Recepta de Maria Gili

Ingredients
200g de farina de rebosteria
75ml d'oli
40g de saïm
50ml d'aigua (per a la massa)
20g de llevat de forn
75ml d'aigua (per al llevat)
Tomàtigues, pebres i cebes al gust
Pebre coent

Estris
Bol
Cullera
Tassó
Plat
Llauna
Paper per untar la llauna

A la fi ens decidim a fer una recepta salada. Bona de fer i amb èxit assegurat sempre que ens agradin els pebres i les cebes...

Dissolem en un tassó el llevat amb l'aigua (50ml) remenant bé.

Posam en un bol la resta de l'aigua, l'oli, el saïm i el llevat ja dissolt, mesclant-ho bé amb la mà. Afegim la farina i amassam fins que aconseguim una pasta homogènia.

Untam la llauna amb oli, amb l'ajut d'un paper, i hi estenem la massa. Deixam estovar (forn aturat) la massa durant una hora i mitja.

Preparam el trampó, tallant el pebre mallorquí, la ceba i la tomàtiga, al nostre gust. La ceba es posa a part dins un plat amb una mica de sal perquè tregui l'aigua. En haver passat uns deu minuts premsam amb la mà la ceba i ja eixuta la mesclam amb el pebre i la tomàtiga.

En haver passat el temps d'estovar la massa, hi estenem el trampó a sobre. Afegim una mica de pebre coent i enfornam la massa a 200ºC a mitja alçada amb foc adalt i abaix, una mitja hora controlant que la massa quedi daurada per abaix. Vigilau les voreres per veure si està a punt.

I això és tot! Vos convidam a compartir altres maneres de fer aquesta recepta. Segur que hi ha variants ben interessants, i tots les podrem provar si les escriviu als comentaris...

dimarts, 13 de maig del 2008

Palos

Recepta d'Antònia Ramis, apresa de sa neboda

Ingredients
Per a la crema
1/2 l de llet
3/4 de paquet de flam (uns 24 g)
2 cullerades de cafè de fècula de blat de les Índies
4 cullerades grans de sucre
Clovella d'una llimona

Per als palos
100g de farina de força
150 ml d'aigua
2 ous grossos (o bé 3 ous petits)
50g de saïm
Oli per untar la llauna
Sucre en pols

Estris
Cassola
Cullera
Tassó
Llauna
Pedaç

El millor per a fer els palos és preparar abans la crema a fi que tengui temps de refredar.

Per a fer la crema posam al foc dins una cassola 425ml de llet, el sucre i la clovella de llimona. Remenam fins que es dissol el sucre i ho deixam reposar.

A part, dins un tassó, posam 75ml de llet, els 3/4 del paquet de flam i la fècula de blat de les Índies, i ho remenam molt bé per tal que no quedin grums. En tenir-ho llest, tornam a posar la cassola al foc (amb la llet, el sucre i la clovella de llimona) i hi abocam el contengut del tassó poc a poc i remenant tota l'estona. S'espessarà i en començar a bullir l'enretiram del foc i la deixam reposar.

Un cop la crema ja és freda, passam a fer la pasta dels palos.

Dins una cassola al foc posam el saïm amb l'aigua, i en disoldre's el saïm començam a abocar la farina de força, removent bé amb la cullera durant uns 3 minuts. Aturam el foc i deixam refredar el resultat durant 10 minuts.

Col·locam la cassola damunt un pedaç per tal que no es mogui del lloc i hi posam un ou (sense batre). Ho mesclam bé amb la cullera, i quan ja tenim una massa homogènia afegim el segon ou i repetim el procés. La massa ha de quedar ben consistent, així que si hem emprat ous grossos no n'afegirem cap més. En cas que els ous siguin petits pot ser necessari repetir de nou amb un ou més. Els ous sempre els posarem separadament.

Untam el motlle amb oli i posam el forn en marxa a 200ºC.

Agafam la massa de la cassola ja ben espessa amb una cullera i amb la mà separam la massa de la cullera deixant caure la porció de massa a sobre del motlle. Feim el mateix amb tota la massa de la cassola. En principi amb les quantitats que hem emprat ens han de sortir unes 9-10 porcions. Ens untam les mans amb oli i amb elles donam forma allargada a les porcions, col·locant-les de nou a la llauna i deixant prou espai entre elles a fi que no es toquin quan s'estufin.

Pujam el forn a 210ºC i hi introduïm la llauna amb les porcions/palos, posant-la a la part baixa. El foc ha de ser des d'abaix. Deixam passar uns 20 minuts i llavors posam en marxa també el foc des d'adalt. Uns cinc minuts després deixam encès només el foc des d'adalt, ara a 200ºC.

En total dins el forn els palos han d'estar uns 35 minuts, vigilam que quedin ben daurats però sense que es cremin. Treim la llauna amb els palos i els posam a refredar dins un plat. Passada una estona els tallam longitudinalment amb un ganivet i els farcim amb la crema. Només ens queda enfarinoar-los amb el sucre en pols.

Queden ben cruixents i la crema té un gust molt suau... Els heu de tastar, són deliciosos! També els podeu farcir de nata, trufa o xocolata segons les vostres preferències.

dimecres, 7 de maig del 2008

Menjar blanc

Recepta de Maria Gili, apresa de sa mare, Margalida Canyelles, qui a la vegada la va aprendre de sa mare, Antonina Vidal

Ingredients
½ l de llet
75g de farina
100g de sucre
Uns 5cm de canyella
Un bocí de clovella de llimona

Estris
Cassola
Tassó
Cullera
Recipients o plat per servir

Aquesta recepta va lligada als nostres records, a la infantesa, a les padrines i als dies de festa. Val la pena que no es perdi i, si necessitau un motiu per creure-ho, només heu de provar de fer-la.

Dins una cassola al foc hi posam 350 ml de llet, el sucre, la canyella i la clovella de llimona, ben mesclats. En començar a bullir aturam el foc.

A part, dins un tassó amb 150 ml de llet, afegim poc a poc els 75g de farina mentre removem bé amb una cullera fins que no quedin grums.

Tornam a posar la cassola on tenim la llet amb el sucre i la canyella i llimona al foc i hi abocam el contengut del tassó. Remenam bé amb una cullera evitant que es formin grums i que s’aferri la mescla a la cassola. En espessir-se la mescla deixam un parell de minuts el foc encès i l’apagam. Treim la canyella i la clovella de llimona i abocam el menjar blanc dins els recipients o el plat amb què el volguem servir i el deixam refredar.

Tret de la gelera és lleuger i refrescant. Si voleu donar una mica de color a tant de blanc, sempre podeu posar a la taula una bona coca...


diumenge, 27 d’abril del 2008

Llesques de Papa


Recepta apresa per Maria Gili de la mare de la seva tia Nita, cuinera a ca d’altri

Ingredients
Llesques de barra
2 ous
1/4l de llet
75g de sucre morena
1 bocí de clovella de llimona
Uns 5cm de canyella
Oli d’oliva per a fregir
Sucre en pols al gust o mel

Estris
Bol
Cassola
Paella
Giradora
Forquetes de fusta

Aquesta recepta ens permet reciclar el pa dels dies passats i convertir-lo en un parell de passes en un dolç ben saborós.

Tallam el pa per fer les llesques de papa encara tendre i deixam passar almenys dos dies fins que és fort. Mesclam la llet amb el sucre, la clovella de llimona i la canyella i la posam a bullir dins una cassola. La feim bullir dos minuts al foc, la retiram i la deixam refredar. Mentrestant batem els ous dins un bol.

En haver refredat la llet, posam la paella al foc amb mig dit d’oli. Remullam les llesques de pa de tres en tres dins la llet fins que l’aborbeixen bé i les treiem amb compte a fi que no es trenquin. Passam les llesques dins el bol amb els ous batuts i les voltejam, també anant alerta. Col·locam les llesques ja passades per l’ou dins la paella, amb l'oli ja calent, i mentre es dauren repetim el procés (llet-ou-paella). Les llesques dins la paella s’han de girar a fi que quedin daurades per les dues cares. Treiem les llesques de la paella i les deixam refredar dins un plat.

Podeu enfarinoar-les amb sucre pols o deixar-hi caure un raig de mel. Són ben sucoses.

Altres variants de la recepta es poden fer amb restes d’ensaïmada, coca de Valldemossa i pa de Viena. Segurament aconseguirem textures ben delicioses!. De les restes de qualsevol festa encara se’n poden treure coses millors...

dimarts, 22 d’abril del 2008

Orellanes


Recepta de Catalina Sansó, qui la va aprendre de sa mare, Antònia Andreu.

Ingredients
125 cc de llet
125 cc de saïm fos en el foc
1 ou
400g de farina (no de força)
25 cc d’anís
Oli per fregir
Sucre pols


Estris
Bol
Cullera per mesclar
Aprimador
Tallador de pasta (de rodeta)
Paella gran
Giradora o forquetes de fusta per girar les orellanes


Avui preparam orellanes i les dedicam a n’Aina i na Berta, que sabem que n’estan endarrer. Pel que ens ha explicat la nostra cuinera convidada, na Catalina Sansó, són per fer en qualsevol moment de l’any, i sembla que pel Llevant de Mallorca se’n fan més que a altres bandes. És una recepta senzilla però, com tot, cal tenir-hi mà...

Començam batent l’ou dins el bol, hi afegim la llet i ho mesclam bé. Abocam el saïm líquid, que haurem aconseguit escalfant-lo abans una miqueta i afegim l’anís. Tornam a mesclar i poc a poc afegim la farina mentres amb la mà començam fer la massa. Pastam molt bé fins que la massa quedi ben compacta. És molt important que no quedi fluixa. En cas que sigui necessari, li posam una mica més de farina.

Deixam reposar la massa una estona i preparam una paella amb uns tres dits d’oli.

Agafam bocins molt petits de la massa i l’aprimam amb molta força fins que quedi molt fina, transparent i tot. En tenir la massa primíssima, la tallam amb la rodeta fent peces romboidals i triangulars. Agafam les peces i les posam sobre la taula, mig penjant de la vora, de manera que la meitat quedi sobre la taula i l’altra part pengi enlaire. Així seran més bones d’agafar. Escalfam l’oli de la paella i en tenir peces a bastament per omplir-la, començam a llençar-les a l’oli. S’inflen tot d’una, i cal que anem alerta per tal que quedin daurades i no se’ns cremin. Per això ajustam la força del fogó a fi de trobar el punt adequat, giram les orellanes sense esperar gaire i les treim tot d’una que s’han daurat per les dues bandes.

Posam les orellanes dins un plat i les ensucram al gust amb sucre pols.

La mescla del sucre i el cruixent és molt particular, ja ho tastareu... esper que proveu aquesta recepta i que vos haguem ajudat a fer unes bones orellanes.

Volem agraïr de manera molt especial la generositat i la simpatia de na Catalina Sansó de Son Servera, amiga de n’Antònia i na Maria i una vertadera mestra en l’art de les orellanes. Ella ha aconseguit que preparar-les sembli molt senzill. Esperam que a partir d’ara més que quatre tenguem sis mans!

dissabte, 5 d’abril del 2008

Braç de gitano


Recepta segons Maria Gili, qui l'aprengué de Leonor Estela

Ingredients
125 g de farina
100 g de sucre
Tres ous
1 sobre de llevat
Confitura (de fraula o d'altres fruits)
70 cc de moscatell
50 cc d'aigua
50 g de sucre (per a emborratxar la massa)
Una mica de saïm per untar

Estris
Dos bols
Cullera
Paper de barba
Batedor
Una llauna
Gavinet

Aquest braç el solem fer per dies assenyalats, com pot ser el sant d'algú de la família.

Es posa el sucre dins un bol i s'hi afegeixen els 3 vermells d'ou, remenant fins que està ben lligat. S'afegeix la farina i es mescla bé fins que queda ben espès.

En un bol a part es pugen a punt de neu els tres blancs d'ou.

En el bol de la massa s'afegeix molt a poc a poc el blanc d'ou a punt de neu, removent lentament amb una cullera. S'hi posa després el llevat, també remenant molt lentament.

Es posa un paper de barba untat amb saïm dins una llauna per enfornar, i s'aboca sobre el paper la massa, repartint-la a mesura que l'abocam de manera homogènia per tota la llauna. S'enforna a 170-190ºC amb foc des d'abaix durant uns deu minuts. Al final s'escalfa des d'adalt uns 5 minuts. Convé vigilar el forn a fi que la massa no torni cruixent, ja que si es cou massa s'espenyarà en enrotllar-la.

Mentrestant es prepara el suc d'emborratxar, posant a una cassola petita l'aigua, el moscatell i el sucre. Es remou fins que bull durant dos minuts i es treu del foc.

En haver passat el temps necessari, es treu la llauna del forn, s'agafa el paper de barba amb la massa a sobre i es tallen les vores si s'han cuit. Se separa la massa del paper amb l'ajut d'un gavinet. I s'hi aboca a cullerades petites el suc d'emborratxar.

Sobre tota la massa emborratxada es reparteix la confitura de fraula (o bé d'altres fruits o xocolata) i es s'enrotlla la massa des d'un dels costats llargs, col·locant el braç a una safata. Es torna a posar brou d'emborratxar per sobre del braç.

També es pot posar xocolata a sobre del braç, i repartir ametlla picada per sobre.

El braç ja està llest per als convidats que arribin. El de la foto ha sortit molt bo...

dilluns, 31 de març del 2008

Robiols (a la fi!)



Recepta segons Antònia Ramis

Ingredients
100 g de sucre en pols
200 g de saïm
2 vermells d'ou
100 cc d'oli
100 cc d'aigua
750 g de farina de panades

Per al farcit: cabell d'àngel, brossat o confitura d'albercoc.

Estris
Bol
Cullera
Aprimador
Motlle per a fer robiols
Llaunes
Paper d'estraça o una borsa de plàstic tallada
Forqueta


Els robiols són també típics de Pàsqua, farcits de cabell d'àngel, brossat o confitura d'albercoc, segons les preferències de cadascú.

La preparació de la massa és gairebé la mateixa que hem seguit per als crespells: es fa mesclant en el bol el sucre, el saïm (que haurem tret de la gelera per tal que estigui menys fort), els vermells d'ou, l'oli i l'aigua. Es mescla bé amb la cullera, ajudant-nos amb la mà, i afegim la farina. Removem bé de nou i amassam fins aconseguir una massa homogènia, que deixarem en repòs una estona.

S'agafen bocins de massa i s'aprimen a sobre del paper d'estraça o d'una borsa de plàstic tallada (la que solen emprar les nostres cuineres és de galetes d'Inca), i en tenir-la ben estirada, es posa el farcit (al gust) ben enmig de la massa. Es doblega la massa cap a nosaltres estirant el paper o la borsa, de manera que el farcit quedi "tancat" a l'interior. El paper o plàstic es retira i amb el motlle es retalla el robiol. Es pot decorar la vora del robiol amb el mànec d'una forqueta, fent relleus diferents segons el farcit, que permetran identificar el contingut del robiol.

Els robiols es posen al forn a 200ºC sobre una llauna untada amb saïm, es baixa la temperatura a 180ºC i es deixen aproximadament 25 minuts. Cal vigilar que no es coguin massa.

En tenir-los llests els deixam refredar una mica. Recordau que convé menjar els robiols de brossat el mateix dia per tal que estiguin al seu punt. Els demés són bons durant més temps.

Que passeu molt de gust!

dissabte, 15 de març del 2008

Crespells


Recepta segons Maria Gili, apresa de sa mare Margalida Canyelles i sa mare de sa padrina Antonina Vidal

Ingredients
250 g de farina
65 g de saïm
65 g de sucre
35 cc d’oli
70 cc de suc de taronja
1 vermell d’ou

Estris
Bol
Cullera
Aprimador
Motlles de formes diferents
Llaunes


Els crespells solen menjar-se per Pàsqua, són d’elaboració senzilla i els més petits de la casa poden participar en tot el procés.

En un bol hi posam el sucre, el saïm, el vermell d’ou i l’oli ja barrejat amb el suc de taronja. Mesclam bé amb una cullera i amb la mà. Afegim després la farina i amassam amb la mà fins formar una massa ben homogènia.

La massa es deixa reposar una estona i després se n’agafen bocins que s’aprimen fins que es té una massa estesa d’un gruix de devers mig centímetre. Amb els motlles es retallen les formes dels crespells sobre la massa estesa i es posen a una llauna que prèviament hem untat amb saïm.

La llauna s’introduiex al forn, que ha d’estar a 200ºC. Després fixam la temperatura a 180ºC, escalfant des d’abaix durant uns 25 minuts. Si empram més d’una llauna, introduïm la segona a la part baixa del forn, mentre que col·locam la primera, ja mitja cuita, a la part alta. Es vigila el forn fins que els crespells agafen un to daurat, treim la llauna i els posam a refredar sobre un plat o el taulell.

Podeu enfarinar els crespells amb sucre en pols.

Ja són llestos per menjar, bon profit!

dijous, 6 de març del 2008

Prest començarem

Avui a ca ma mare he proposat a la tia Antònia i a ma mare, na Maria, fer un blog per publicar les seves receptes. La idea és fer una recepta cada setmana, de les moltes que elles saben, per tal que d'altres persones les puguin provar i gaudir.

M'agradaria que aquest blog fos un quadern de receptes ple de taques d'oli i de saïm, és el primer blog que començ i esper estar a l'altura de les meves mestres.

La setmana que ve començam... n'Antònia i na Maria triaran la recepta, que serà una sorpresa per a tots.

Fins prest!